#Accountantcy #Sector #Cijferbabbels #wijnbouw

Reeks Sectoranalyse

Een blik achter de Belgische wijngaarden

19 augustus 2024

Een blik achter de Belgische wijngaarden

Wanneer we denken aan wijnbouw, komen de glooiende heuvels van Frankrijk of de zonovergoten wijngaarden van Italië en Spanje vaak als eerste op in onze gedachten. Maar wist je dat België ook een rijke traditie van wijnbouw kent? Hoewel de schaal en opbrengst vaak bescheiden zijn, biedt de Belgische wijnbouw unieke kansen en uitdagingen. In dit artikel leggen we de focus op de economische aspecten van deze nichemarkt.

Geschikte grond en druivenrassen

Goede wijn maken, begint met de juiste locatie en bodem. Wijngaarden moeten niet alleen goed gelegen zijn met voldoende zonneschijn, maar ook het druivenras moet afgestemd zijn op de grond. Een goede wijngaard heeft jaren van voorbereiding nodig voordat het de eerste flessen wijn op de markt brengt. Dit betekent dat investeringen pas op de lange termijn rendement opleveren. Een belangrijk punt om in gedachten te houden bij financiële planning en advisering.

Uitdagingen van de Belgische wijnbouw

In België is het een hele uitdaging om wijnbouw rendabel te maken. De kleinere domeinen en lagere productievolumes - in vergelijking met Zuid-Europese wijnlanden - maken het moeilijk om te concurreren. Terwijl wijnboeren in landen zoals Italië gemakkelijk 10.000 liter per hectare kunnen produceren, is dit in België vaak slechts 3.000 tot 4.000 liter per hectare.

Hier komt de zogenaamde 10-10-10 vuistregel in beeld: tien jaar wijn maken op tien hectare en de wijn verkopen voor tien euro per fles om winst te maken. Dit benadrukt niet alleen de noodzaak van geduld en doorzettingsvermogen, maar ook van strategische prijsstelling en kwaliteitsbewaking.

Kwaliteit boven kwantiteit

Eén van de belangrijkste troeven van de Belgische wijnbouw is de focus op kwaliteit. Door de kleinschaligheid kunnen wijnmakers zich richten op het creëren van unieke en hoogstaande wijnen. Denk aan de beroemde Clos d'Opleeuw, een wijngaard van slechts één hectare die hoogwaardige Chardonnay produceert.

Ons klimaat is bovendien bijzonder geschikt voor de productie van schuimwijn, dat een hogere verkoopprijs kan rechtvaardigen. Dit segment biedt interessante groeimogelijkheden, zeker ook omdat Belgische schuimwijnen regelmatig in de prijzen vallen, zoals Domaine du Chant d'Eole.

Kunst van het wijnmaken

Het proces van wijnmaken is een kunst op zich. Na de oogst, die op het juiste moment en met veel zorg moet plaatsvinden, worden de druiven geperst en begint de natuurlijke gisting. Het suikergehalte in de druiven is cruciaal, want dit bepaalt het alcoholpercentage en daarmee een deel van de smaak. Belgische wijnmakers experimenteren vaak met verschillende druivenrassen om de perfecte blend te vinden.

Rendabiliteit, cashflow en verkoop

Stel dat een wijndomein aan het begin van het jaar een voorraad heeft van 120.000 euro en aan het einde van dat jaar 200.000 euro. Dat lijkt een winst van 80.000 euro, maar deze winst is slechts op papier totdat de flessen daadwerkelijk verkocht en betaald zijn. Cashflowmanagement is daarom van vitaal belang vooral omdat de wijn niet alleen geproduceerd, maar ook succesvol verkocht moet worden.

Veel Belgische wijnboeren verkopen hun producten rechtstreeks aan consumenten, restaurants of via gespecialiseerde winkels om de marges van tussenhandelaren te vermijden. Dit rechtstreekse verkoopmodel vraagt om een goed begrip van marketing en sales. Bovendien combineren sommige wijnmakers wijnproductie met andere activiteiten zoals bed & breakfasts of restaurants om hun inkomstenstromen te diversifiëren.

Cheers op een winstgevende toekomst in de Belgische wijnbouw!

Nòg meer insights?

Reeks: sectoranalyse

Succes van de ICT-sector: van Cloud Computing tot personeelsbeheer

19 augustus 2024

Lees meer #Accountancy #Sector #Cijferbabbels #luxegoederen

Reeks: sectoranalyse

Van handtassen tot horloges: het verhaal achter luxegoederen

06 augustus 2024

Lees meer #Accountancy #Sector #Cijferbabbels #luxegoederen