#Accountancy #Sector #Cijferbabbels #Brouwerijen

Reeks: sectoranalyse

Kristel Hermans 04 augustus 2023

Reeks: sectoranalyse

De bruisende biersector: trends en innovaties

De biersector, één van de oudste en meest geliefde industrieën ter wereld, is volop in beweging. In dit artikel nemen we je mee op een verfrissende reis door de huidige trends en innovaties die de bierwereld transformeren. Van de opkomst van kleine producenten tot de groeiende exportmarkten en technologische veranderingen, er valt veel te ontdekken in dit bruisende landschap.

Van groot naar klein: de wereldwijde bierreuzen en lokale brouwers

Nog steeds domineren enkele grote wereldwijde spelers, waaronder AB Inbev, Carlsberg en Heineken, de bierwereld. Deze brouwerijgiganten bereikten hun positie door fusies en overnames, met als gevolg wereldwijd een aanzienlijke daling van het aantal brouwerijen. AB Inbev staat bovenaan als de wereldwijde nummer één en speelt een belangrijke rol in het bepalen van de bierprijzen.

In België vinden we echter nog enkele grote lokale brouwers zoals Duvel Moortgat, Alken-Maes, Martens en Haacht. Deze brouwerijen hebben een sterke aanwezigheid op de lokale markt en bieden een verscheidenheid aan biermerken die geliefd zijn bij Belgische bierliefhebbers.

Opkomst van kleine producenten en specialiteitsbieren

Terwijl het bierverbruik in westerse landen afneemt, zien we een interessante trend waarbij het aantal kleine producenten van speciale bieren juist toeneemt. Dit komt gedeeltelijk door de verspreiding van brouwkennis via het internet, waardoor gepassioneerde bierliefhebbers en ondernemers hun eigen brouwerijen kunnen starten en unieke bieren kunnen creëren.

Deze kleine producenten delen hun ervaringen en kunnen profiteren van de groeiende vraag naar speciaalbieren. Als ze succesvol worden, zijn ze echter een overnameprooi voor de grotere brouwerijen.

Bierexport: van België naar de wereld

Belgisch bier is niet alleen geliefd bij de lokale bevolking, maar vindt ook zijn weg naar de internationale markt. De export van Belgische bieren neemt toe, vooral naar landen zoals de VS en China. Frankrijk en Nederland zijn de grootste afnemers van Belgische bieren.

De groeiende export opent nieuwe mogelijkheden voor zowel brouwers als ondernemers die de Belgische biercultuur over de hele wereld willen verspreiden.

Speciaalbier met hogere marges

Speciaalbieren, zoals geuze uit het Vlaamse Pajottenland, genieten van een groeiende populariteit. Deze bieren hebben vaak een hogere marge dan reguliere pils, wat een aantrekkelijke optie is voor brouwers en ondernemers. Toch kan het uitbreiden van de productiecapaciteit een uitdaging zijn, vooral voor bieren die sterk gebonden zijn aan hun regio.

Innovatie in de biersector

De biersector staat niet stil en blijft zich vernieuwen. Brouwers zoeken voortdurend naar manieren om hun producten aantrekkelijker te maken voor de consument. Zo zijn er nu nitrobieren die het koolzuurgas vervangen door stikstof, waardoor het bier lichter verteerbaar wordt en een andere schuimkraag heeft.

Ook alcoholvrij bier is bezig met een opmars. Men ontwikkelt hiervoor nieuwe brouwprocessen om de smaak van alcoholisch bier te benaderen zonder de alcohol te behouden. Dit kan een enorme stimulans zijn voor de sector en kan nieuwe markten openen, zoals voor de Islamitische bevolking.

Uitdagingen in de horecasector

Hoewel de biersector volop in beweging is, heeft de horeca het soms moeilijk. Dat komt bijvoorbeeld door de invoering van de witte kassa en door concurrentie van de retailverkoop. Daarnaast hebben caféhouders vaak exclusieve contracten met grote brouwerijen, wat hun vrijheid vaak beperkt.

Ook alcoholvrij bier is bezig met een opmars. Men ontwikkelt hiervoor nieuwe brouwprocessen om de smaak van alcoholisch bier te benaderen zonder de alcohol te behouden. Dit kan een enorme stimulans zijn voor de sector en kan nieuwe markten openen, zoals voor de Islamitische bevolking.

Het is dus belangrijk om deze trends en ontwikkelingen in de biersector in de gaten te houden. De bruisende bierwereld biedt zowel kansen als uitdagingen voor degenen die zich in deze smaakvolle industrie willen wagen. Proost op een spannende toekomst voor de biersector!

Nieuwsgierig hoe de Belgische brouwerijen het doen? Met Intellifin maak je eenvoudig sectoranalyses en concurrentiestudies. Meer weten? Ontdek de vergelijkingsmodule hier..

Nòg meer insights?

Reeks: sectoranalyse

Kristel Hermans 18 juli 2023

De magie achter Belgische frieten: van eenvoudige aardappel naar een wereldwijd fenomeen

Lees meer #Accountancy #Sector #Cijferbabbels #Belgischefriet

Analyse in de kijker: EBITDA en EBITDA-marge

Kristel Hermans 13 juli 2023

Lees meer #Accountancy #Ratios #Cijferbabbels #Analyseren